Visste du dette om immunforsvaret ditt?

immunforsvar

Du har fortsatt tid til å forbedre immunforsvaret du trenger utover vinteren og våren – helt frem til pollensesongen eksploderer.

Er du en av de som blir lett syk og ikke tåler vind, fuktig vær og temperaturforandringer. Da har du også kanskje plager som luftveisinfeksjoner, pollenallergi og er ellers sensitiv for enkelte matvarer m.m.

Immunforsvaret kan være resultatet av et sammensatt svekket bilde. Det er ikke så lett som å si at du kun mangler c- eller d-vitaminer. Tilstanden gjenspeiles helt ned til genetisk nivå, som du vil få en forklaring på lenger ned i innlegget, når jeg tar for meg tradisjonell kinesisk medisin.

Kanskje du har glemt å tilføre probiotika etter gjentatte antibiotikakurer? Dette er viktig for å gjenopprette riktig balanse i tarmen, slik at den er i stand til å gjøre jobben sin med å tilføre kroppen den næringen som trengs. Når kroppen klarer å gjøre nytte av den næringen den får tilført er mye på plass.

Vi skal heller ikke glemme den psykiske biten, som spiller en vesentlig viktig rolle for immunforsvarets funksjon. Denne er det mulig å forbedre i mer eller mindre grad i forhold til utgangspunktet ved bruk av bevissthetsteknikker og evnt. behandlinger.

Lever du et hektisk liv og slitenheten tar overskuddet ditt og drar med seg immunforsvaret i negativ retning? Du vil merke at du lett merker symptomer f.eks. i luftveier og du har sikkert en anelse om at du har et dårlig fungerende immunforsvar. Jeg anbefaler deg da å lese et av mine blogginnlegg om stress:  HER.

Er du plaget av allergi og kanskje ikke tåler diverse matvarer i ditt kosthold, vil kroppen få ekstra belastning, slik at den fortere blir syk eller du får allergiske plager. Du hjelper bare symptomene med å fortsette å regjere, motarbeider immunforsvaret og du blir lettere angrepet av influensa, pollenallergi osv.

Det er ennå noen måneder til pollensesongen begynner for fullt og du kan allerede nå ta sats og forberede deg skikkelig for å unngå plagene. Her kan det hjelpe med akupunktur og/eller soneterapi. Akupunktur brukes bl.a. til å fjerne spenninger og styrke kroppens systemer, slik at alt fungerer bedre. Vi diagnotisere hva som er i ubalanse og kartlegger årsaken, for deretter å behandle oss frem til en best mulig motstandsdyktig kropp med fri flyt.

Jeg skal kort redegjøre for den aktuelle filosofien
innen kinesisk medisin som forklarer deg immunforsvaret:

Immunforsvaret betegnes som Wei Qi eller Defensive Qi (Forsvars Qi).
Milt og Lunge er mest fremtredende og nærliggende i prosessen som skaper Wei Qi. Milten sørger for den næringen som trengs i prosessen gjennom transformasjon og transport av føde, som vi kaller tilegnet essens (Yong Qi fra Milt). Etter tilførsel av Zong Qi (luft) fra lunge blir resultatet Ying Qi. Denne Ying Qi ernærer hele kroppen via meredianer og blodårer og skaper igjen Wei Qi – det blodet som omgir cellene våre. En svak Wei Qi vil si liten reserve og lite blod rundt cellene.

For å få Ying qi og Wei qi (forsvars Qi) må vi også regne med den nedarvede Congenitale essensen som ligger lagret i den Yange (aktive) delen av nyren. I denne delen avgjøres hvordan kroppen skal ta vare på det vi får tilført genetisk. (Yuan Qi)

Den Congenitale essensen (medfødt) fra arv og gener bestemmer hvordan konstitusjon, styrke og vitalitet du får, som også er med på å bestemme hvordan immunforsvaret ditt blir. Denne delen av immunforsvaret kan det være vanskelig å gjøre noe med.

Etter qi-dannelsen med utgangspunkt i Ying Qi, sprer Lungene Wei Qi ut i hele kroppen for å nære vev og fremme fysiologiske funksjoner. Wei Qi varmer, fukter og delvis nærer hud og muskler. Lungen er vesentlig i forhold til at hjertet skal kunne sirkulere næringsrikt, oksygensrikt og fullverdig blod til kroppen.

Wei Qi styrer åpning og lukking av porene og regulerer kroppstemperaturen, hovedsakelig ved svetting. Den har til hovedoppgave å beskytte kroppen fra angrep av ytre patogene faktorer som vind, kulde, hete og fukt.

Fungerer Wei qi´s spredning bra, vil huden og håret ha glans og hudens porer vil åpne og lukke seg som de skal. I motsatt tilfelle vil huden og håret være glansløst og tørt og Wei Qi svak. Ytre patogene faktorer vil da lett angripe hud og muskler, ved at porene tettes og wei qi-sirkulasjonen hemmes. Som følge at dette blir vi lettere angrepet av virus og bakterier.
Dette er bare en bitteliten del av helheten i kinesisk medisin, der alt virker inn på helheten og der hvor naturen og alt omkring oss påvirker det som skjer i kroppen.

Så du forstår – dette er meget sammensatt og mye kan virke inn på prosessen, slik at det lett blir ubalanse i kroppen. Alle monner drar og om du lever et balansert liv på alle måter, med f.eks balanse mellom hvile og aktivitet og et riktig kosthold, er du et stykke på vei.

Har du et svekket immunforsvar og du har behov for hjelp til å styrke dette, ta gjerne kontakt for behandling!

Ønsker deg en fin helg!

Akupunktør TCM® og Soneterapeut

Nina Marie Tømt Carlsen

E-post: ninatomtcarlsen@gmail.com
Mob: 92 62 25 46

 

Foto: Bakterier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>