Du vil få en ny opplevelse av fenomenet balanse

 Sagrada Familia. Foto: Nina Tømt Carlsen
Sagrada Familia-katedralen i Barcelona. Foto: Nina Tømt Carlsen

Du tenker kanskje at balanse bare handler om likedeling av vekt?

Balansebegrepet er så mye mer; både i omfang og dybde. Vi kan begynne med dets naturlige utspring fra vår eksistens og grunnleggende kilde – naturen og universet. Balanse skaper naturlige fenomener i alt som finnes – altså i oss og rundt oss.

Bare legg merke til hvordan hvert enkelt individ, tre eller blomst; – hvordan det er skapt med tanke på balanse for å tåle naturlig påkjenning og for at det skal fungere best mulig. Det er ikke mye som er overlatt til tilfeldighetene i den store helhet. Derfor legges malen allerede her for det vi kan beskrive som fint balansert, harmonisk og uttrykksfullt.

I denne naturlige prosess og funksjon foregår det hele tiden motsetninger, tiltrekninger og påvirkninger som har balanse som formål. Balanse vil alltid være det som skaper det mest optimale og best fungerende. Men glem ikke at to ytterpunkter av store kontraster og forskjeller også kan ha en harmonisk effekt.

Balanse er til stor hjelp i en enkel formingsutførelse for å oppnå stil og harmoni og for å nå sitt ønskelige uttrykk. Det samme kan sies i den kreative utførelse av grafisk art, kunst, fotografering, arkitektur m.m. – Det som anses for det mest perfekte resultat er der hvor balanse får sin plass som virkemiddel for å skape det som øyet oppfatter som en harmonisk ro eller stil. I en slik komposisjon kreves at man jobber med dette som formål og ser klart i prosessen når motivet eller verkets elementer hviler i sin presentasjon.

Symmetrisk balanse: – er der hvor vi plasserer elementer likt på hver side av midtaksen eller plasserer motivet på selve midtaksen, midtstilt.
Asymmetrisk balanse: – gir mer variasjon og spenning. Også her brukes midtaksen, men elementene kan forskyves eller endres i størrelse, uten at likevekten forstyrres.
Brytes likevektsprinsippet eller balansen kan også dette brukes som blikkfang for en ønsket effekt.

Farger vi benytter skal også være riktig balansert, for å gi det ønskede resultat, så her må vi ofte tilpasse fargetonene til en fargenyanse vi ønsker. Vi kan f,eks. påvirke fargene ved å fjerne noe blått i et bilde med blåstikk. Farger har et hav av muligheter, selv med kun 6 cmyk-farger: cyan, magenta, gul, rød, grønn og blå. Farger er et stort felt, som vi ikke utdyper her.

Ser vi alt dette som en helhet forstår vi hvor mye inspirasjon vi henter fra naturen i vårt kreative arbeid. Som eksempel kan jeg nevne Sagrada Familia, den store flotte katedralen som bygges i Barcelona, ved arkitekt Antony Gaudi. Denne katedralen er i høy grad preget av naturen som inspirasjonskilde; – trær, planter og blomster setter sitt preg på katedralens utsmykkinger og detaljer.  Les mer her!  

I det store og det hele – vi henter uante idéer fra naturen og alt handler om balanse!

Håper du ble inspirert :)  Ha en flott dag!

Fra mitt kreative hjørne!

Nina Marie Tømt Carlsen

E-post: ninatomtcarlsen@gmail.com
Mob: 92 62 25 46

 

 

 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>