Vi påvirkes av estetiske virkemidler

Her skapes et rent og stilfullt estetisk uttrykk med bildevalg og tekst med enkle rene linjer og duse farger. Photoshop (Nina Tømt Carlsen).
Her skaper vi et estetisk rolig, rent og innbydende uttrykk med et bilde- og tekstvalg med enkle rene linjer og lyse fargetoner. Photoshop, Nina Tømt Carlsen.

Estetikk brukes bevisst for å skape sanseopplevelser i bl.a. media, bøker, film, kunst, arkitektur og musikk.

Ordet estetikk står for «kunnskap som kommer til oss gjennom sansene«. Dette skaper igjen en følelse og reaksjon hos de som mottar sanseinntrykket.

Estetiske virkemidler som brukes for å skape en effekt eller påvirkning:

  • Fargebruk:  Blå og brun farge i lys tone, som på bildet over; – skaper ro, stillhet, eleganse. I motsatt fall kan vi velge sterke toner i rødt, gult eller orange som har en urolig, energifull og voldsom effekt.
  • Kontraster: Forsiktige kontraster skaper ro. Skarpe kontraster undertrykker hardhet, røffhet, maskulinitet, men kan også virke stilfullt i en layout hvor bilder er med på å skape balanse. Kontraster skapt med farger, materiale, form eller overflate påvirker hvordan vi oppfatter det vi ser. Her finnes uttalige kombinasjoner som påvirker opplevelsen.
  • Formen: Enkle former med rette linjer og få elementer er med på å skape ro, eleganse, renhet og kan betegnes som minimalistisk.
  • Valg av overflate: En ujevn flate skaper en effekt av uro hos mottaker og kan også være med på å skape variasjon, spenning eller bevegelse. Flater kan få frem høytidelighet, hverdagslighet, varme, kulde, rytme og ro i forhold til ønsket effekt.
  • Bildevalget: En illustrasjon eller et bilde er sammen med teksten viktig for helheten og til sammen skapes det komplette virkemiddel. Bildet er med på å understreke ordenes betydning.
  • Materialvalg: Forskjellige materialer skaper uttrykk av; – hardhet, skjørhet, dybde, minimalisme, osv. Når vi ser de slanke hvitmalte søylene i bildet – skaper disse både styrke gjennom sitt materiale, men også eleganse, stilig og et feminint preg gjennom hvitfargen. Formen er helt klart med på å understreke disse fenomener.
  • Ordvalg og skrifttype: Både ord- og skriftvalg skal passe til sakens innhold. Bilder og illustrasjon får sammen den rette ønskelige effekt. Skriften på bildet er valgt for å skape ro og renhet. Teksten har også fått økt luft mellom bokstavene, som skaper ytterligere ro.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>