Slik prioriterer du riktig!

Slik skal livet føles - som vannet som renner i en elv. Foto: ninatomtcarlsen.no
Dette er noe å jobbe etter – et liv uten hindringer, som vannet i en elv! Foto: ninatomtcarlsen.no

Høsten er igjen over oss og du merker at du blir stillt ovenfor alle prioriteringene i en ekstremt travel hverdag. Hva er da viktigere for deg enn å prioritere riktig, slik at du får det beste ut av din tid og det livet du ønsker skal være rikt og fyllt med godfølelse.

Du kan risikere å gå i et hav av dine egne feller som bare ligger der og venter på at du i løpet av et par sekunder har begått en feilprioritering, som får negative følger for deg. Det er nesten uungåelig å begå en del bommerter i løpet av en livskarriere for oss vanlig dødelige. Noe skal vi lære av – men ser vi at vi faktisk begår den samme feilprioriteringen gang på gang og vi holder på ”å bli spist opp”, da er det på tide å stoppe opp!

– Svarer du alltid ja når andre ønsker du skal bidra med din hjelp og selvfølgelig av din fritid som er dyrebar og som du gjerne skulle tilbragt med de du er aller mest glad i? – Det er jo ikke slik av vi alltid må si ja, selv om vi blir forespurt. Vi trenger ikke engang forklare hvorfor når vi avgir svaret. – Ingen har noe med hva DU, bare DU ønsker å bruke din tid på. Det er ditt liv og bare DITT. Om du er usikker på hva du skal svare de som spør – be om betenkningstid for å gi deg selv litt rom til å vurdere hva som faktisk er mest riktig for deg selv. Hva med å kjenne litt på magefølelsen – den kan ofte fortelle deg det meste.

– Tar du deg selv i å svare ja til å tilbringe tid med de som du gjentatte ganger opplever tar din energi, overhode ikke tilfører deg noe positivt og du merker du irriterer deg grønn over disse i etterkant av hver gang du har sittet og for eksempel blitt brukt som ”søppelbøtte”, ved at de øser ut over deg sine problemer? Du kan sitte der time etter time og kanskje ikke engang komme til orde. De er kanskje så fulle av seg selv at de knapt merker at du er tilstede, bare de får liret ut av seg alt søppelet. Jo raskere du avskriver slike bekjentskaper, jo raskere gir du rom for å tiltrekke deg nye bekjentskaper som er mye riktigere for deg som kan fylle deres plass. Når du har forstått hva dette dreier seg om og hva det gir deg, er det lettere å prioritere disse menneskene bort. De kan faktisk ta så mye av din energi, at den tiden du ellers har til rådighet blir forsuret og dette får ringvirkninger på andre plan.

Din dårlige samvittighet kan være en av dine egne dårlige ”følgesvenner”! Husk – få aldri dårlig samvittighet ovenfor noen eller for noe som helst. I ditt liv er det alltid dine valg det handler om, så ingen grunn for føle at du står til rette for noe i forhold til andre. Du møter også de som påtar seg rollen i å vite bedre hva som er best for deg og dine prioriteringer, enda de overhode ikke har peiling på ”hvor du befinner deg”. Takk de for omtanken og vurder selv. Bare du kan bedømme hva som er best for deg akkurat der du er.

Så kommer vi til det evige pliktløpet rundt vår nærmeste familie. Hverdagen er som en evig karusell fra før og du prøver å presse inn ”familiepliktløpet”, som jo skal være så hyggelig – i etterkant føler du deg som en oppvridd skureklut. Som terapeut har jeg hatt mange ”oppvridde skurekluter” som har kommet til behandling. De trenger like mye bevisstgjøring, som de trenger akupunktur eller soneterapi.

Om du ikke har vært så flink til å ivareta deg selv i forkant av dette pliktløpet kan du gå på en smell. Er hverdagen for full, må du ta et valg. Om du ofte har lidd denne ”skureklut-skjebnen”; – lad opp ved harde bortprioriteringer i forkant, eller takk høflig nei. Du skal jo eksistere uken derpå også og det går ofte ut over de nærmeste i etterkant om du påtar deg for mye.

Høye forventninger fra deg selv eller de rundt deg kan beskrives som en annen av dine dårlige ”følgesvenner” og velte det altfor store ”hverdagslasset” ditt. La deg ikke påvirkes av disse forventningene som kan ha en altfor stor makt over livet om du ikke passer på. Minsk kravene til deg selv og ikke la deg bli styrt av andres forventninger til ditt liv og hva du prioriterer å velge. Det er greit å følge sine egne mål og morsomt å nå disse – men senk skuldrene! Man kommer best i mål ved å beholde sin indre ro og ha med seg hjertet og gleden på veien.

Blir du også styrt av tanken på hva du tenker om andres mening om dine egne valg og prioriteringer, sitter du nok en gang som offer for en av dine egne dårlige ”følgesvenner”. Skyv tanken langt vekk, gå inn for å la være å lytte til dine egne tanker i slike tilfeller. Hva andre tror og mener om dine ting er revnende likegyldig for ditt liv og du har kanskje merket hvordan dette kan bli en stressfaktor, som stjeler av din beste energi.

I deler av livet har vi ikke noe valg når barna må følges opp i tillegg til alt annet, så da er det ekstra viktig å ta vare på seg selv. Det er i denne fasen det er lett å tenke på alt annet enn seg selv og det er i denne fasen også kanskje lettest å gå i ”erjegikkeflinkfella”. Hvem er det du prøver å være så flink for? – Som regel vil du merke at dette bare går ut over deg selv. En måte å løse kabalen på er å passe på balanse mellom energigivende aktiviteter, hvile og det som krever mer energi. Om det kan redde dagen din å ta en joggerunde i skogen eller treffe en venn eller fylle på med andre givende ting, så bestreb deg på å ivareta denne tiden.

Et godt tips er faktisk å sette seg ned å tenke over hva man ønsker å bruke tiden på og være konsekvent i forhold til dette, for å nærmest forhåndsbestemme hva livet skal innebære. Livet går i perioder og disse er ulike med ulikt innhold, så innimellom må listen vurderes på nytt og forandres. Dette kan kanskje være et hjelpemiddel for å lettere å bli oppmerksom på når disse upassende tingene i livet ditt dukker opp, slik at du raskere forstår at dette kanskje må bortprioriteres. Da har du også advart deg selv på forhånd, slik at du ikke plutselig impulsivt blir fristet til å si ja med det samme.

Lykke til med prioritering og bortprioritering og glem ikke å ha et positivt syn på livet!

Om du merker at det tårner seg opp og det virker håpløst å gjenvinne din egen kraft oppe i det hele og trenger hjelp til å løse problemet:

Ønsker deg en fin dag!

Akupunktør TCM® og Soneterapeut

Nina Marie Tømt Carlsen

E-post: ninatomtcarlsen@gmail.com
Mob: 92 62 25 46

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>