Smarte måltider tilpasset årstiden!

gresskarsuppe

Du var kanskje ikke klar over at årstid, klima og værtype har stor innvirkning på hvordan kroppen reagerer på mat og drikke du inntar. Ved å velge smart mat til de forskjellige årstidene, kan vi slippe problemer med fordøyelsen. Du lurer kanskje på hvorfor du rett etter et måltid kan få ekstreme smerter i magen?

Når vi ser litt nærmere på saken, kan vi benytte tradisjonell kinesisk medisin som utgangspunkt. I alle år har de i østen vært konsekvente med temperert mat, slik at magen trives best. Samtidig har vi her i vesten en erfaring med stor forskjell på det å spise en stor kald salat på sommer mot å spise en like stor salat ved en værtype som er vesentlig kaldere som høst eller vinter.

Værtypen ved sensommer er preget av fuktighet, som milten liker svært dårlig. Fuktighet skaper damp og denne dampen kan innvadere kroppen og skape ubalanse. Så kommer høsten og jo kaldere værtype – jo mer provosert blir magen ved inntak av kald mat og drikke som frukt, juice, salat, melk eller øl som alle tilfører magen kulde. Dette skjer spesielt ved en ømfintlig mage.

Denne kulden som angriper magen kan fort utvikle seg til smerte. Kulden tar stor Qi-plass og magen føles full med smerter og kan bli oppblåst. En slik reaksjon kan også oppleves midtsommers ved inntak av en stor is eller kald øl når kroppen er veldig varm. Det blir som et kuldesjokk for magen, om du er av den mottakelige typen.

Kroppen med sine organer reagerer lett på hva den blir utsatt for av ytre eller indre påvirkninger når den kalde årstiden har begynt, så det er viktig å tilrettelegge for at du best kan nyttiggjøre deg næringen du inntar for kroppens velvære.

Selvfølgelig kan kroppen bli påvirket av tilsvarende reaksjon på for mye varme eller ved emosjonelle påvirkninger og kan utvikle hete, indre vind m.m. Dette er tilstander sett ut fra kinesisk medisin, som vi heller kan se på senere.

En annen faktor som spiller inn er om du faktisk tåler produktet du inntar. Mange tåler ikke hvete, gjær eller melk. Andre faktorer kan være; -når på dagen du spiser måltidet, hva du har spist tidligere på dagen eller om du spiser regelmessig og passe mengde. I kinesisk medisin har organene alle sin tid på døgnet som de er mest aktive. Mage og milt er mest aktive tidlig på dagen.

Sinnstilstanden du er i spiller også en vesentlig rolle for hvordan du fordøyer maten. Emosjonene våre virker sterkt inn på magen og har du mye å tenke på som belaster følelseslivet kan dette skape stagnasjoner, slik at du kjenner en fullhet i magen og du blir ikke så sulten. Da er det best å spise små lett fordøyelige måltider en periode til det er over.

Kroppen er avhengig av en balansert livsstil på mange områder, også når det gjelder måltider. Ubalansene kan betegnes som tilstander med for mye eller for lite yang eller yin, varme eller kulde, stagnasjon m.m. Det som er viktig å vite er at alle ubalansene kan behandles med å tilføre det som mangler eller fjerne stagnasjoner for å gjenopprette fri flyt i kroppen.

Så folkens! – Supper og varmmat med årstidens nyhøstede grønnsaker er tingen i disse kjølige høstdager som snart går over i vinter.  Jeg har tyvstartet på gresskaret før Halloween! Gresskarsuppe er høyaktuelt nå og det er supergodt! Gresskar er i tillegg en fantastisk vitaminbombe som styrker immunforsvaret!!!

Nyt fine høstdager mot vinter!

Akupunktør TCM® og Soneterapeut

Nina Marie Tømt Carlsen

E-post: ninatomtcarlsen@gmail.com
Mob: 92 62 25 46

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>